søndag 23. november 2008

Ting 23, Oppsummering

Jippi, jeg nådde målet. Det hadde jeg aldri trodd da jeg strevde som mest i første del av kurset. Hørtes overkommelig ut når det i informasjonen var anbefalt å bruke et kvarter pr. dag. Jeg har brukt masse tid, kaill`n hi beskyldt mæ fer å ha blitt "datafreak".
I starten var jeg veldig skeptisk til å laste ned alt det vi ble bedt om, var kanskje litt redd å gjøre noe feil. Har brukt en del tid på oppgavene. Noe av grunnen er at mye har vært på engelsk. Må begynne på et oppfriskende kurs i engelsk tror jeg. Etterhvert ble alt litt lettere. Samarbeidet med Hilde har også motivert meg. Favorittene mine har blitt den Personlige startside på IGoogle. Den er redigert mange ganger. Ellers har jeg fått kontakt med mange på Facebook. Sonen på Origo kalt "ansatte ved Overhalla folkebibliotek", kanskje kan den utvikles og kanskje kan vi utvide sonen. http://www.last.fm/home og http://www.flickr.com/er også to av mine favoritter. Jeg vil nok bruke mer tid på enkelte ting etter at kurset er avslutta, for jeg er ingen mester enda.
Kursopplegget har fungert greit, og jeg kunne tenke meg å melde meg på kurs ved en senere anledning

Ting 22, Bibliotek

Web 2.0 kan hjelpe oss til å markedsføre biblioteket og bibliotekets tjenester. Vi kan lage sosiale nettverk ved f.eks å lage soner på Origo. Det er en fin mulighet for oss til å få til et samspill mellom bibliotek og bruker uten at de fysisk trenger å være tilstede. Kanskje er dette verktøyet vår mulighet til å nå de unge, de er vant til å bruke nettets tjenester. Jeg kunne minimalt om Web 2.0 før jeg begynte på dette kurset, og jeg tror mange av våre brukere stiller i samme kategori. Vi må ikke glemme at biblioteket også er et sosialt møtested. Her treffes lokalbefolkninga, drikker kaffe og slår av en prat. Mange setter pris på personlig veiledning av bilbliotekar. Dette er viktig i små samfunn rundt om i Norge.
Jeg mener at vi skal ta ibruk den nye teknologien, men vi må også ta vare på noe av de gamle verdiene.
Ved at vi som jobber i bibliotekene kan bruke 0.2tjenestene kan vi veilede brukerne hvis de ønsker det. Jeg vet ikke om folk har forventninger om å få slik veiledning heller.
Problemet mitt er tid til å ta ibruk den nye teknologien. Jeg jobber i et kombinasjonsbibliotek(folkebibliotek/barneskolebibliotek) med tilsammen 42% stilling. Tida mi går med til å holde orden i samlinga, registrere bøker inn i katalogen, bibliotekopplæring for skolebarn og utlån. Er det ledige stunder driver jeg å kategoriserer faktabøkene og merker om dem. Slik er det vel på flere bibliotek. Jeg ser muligheten til å lage en blogg for skolebiblioteket der jeg legger inn f.eks. nye bøker. Her kan både lærere og elever holde seg oppdatert og komme med tilbakemeldinger om hva som ønskes innkjøpt.
Ettersom jeg jobber i filialen som er ei mil unna hovedbiblioteket vil biblioteksjefen og jeg sikkert fortsette å bruke noe av det vi har opprettet.
Ellers regner jeg med at kommunikasjonen mellom bibliotek i regionen og Namdalsbibliotekene vil forgå ved web 2.0 ting etterhvert.

Ting 21, Web 2.0 Awards

Etter å ha sett over listene over de beste 2.0 ting, skjønner jeg egentlig hvor lite jeg kan om akkurat dette. Men i løpet av kurset har jeg tilegna meg litt ny viten, men det er vanskelig for meg å si om rette ting har vunnet. Av ting jeg har brukt eller hørt om fant jeg bl.a. Google Docs, SpanishPod, Zoho, Flickr, Yahoo, Rollyo, Facebook, IGoogle og YouTube. Jeg er bare i startfasen i bruken av disse 2.0-tingene.

Ting jeg vil sjekke ut nærmere:
http://www.last.fm/home
http://www.lulu.com/
http://ifoods.tv/web/

Ting 20, E- læring

Starta med å utforske bloggen ReadWriteWeb som administreres av Richard MacManus. Leste en artikkel der har skrev om Web2.0. I Wikipedia står det at e-læring er en interaktiv form for distribuert opplæring, hvor vi som studenter får stoffet presentert via Internett, svarer på oppgaven via nettet og får tilbakemelding fra lærer via nettet. Har brukt It`s learning og ClassFronter før. Her fikk vi oversikt over medstudenter og lærere, kunne kommunisere via e-post, chat og diskusjonsgrupper. Ble stort sett brukt til å motta og levere inn oppgaver, samt motta tilbakemeldinger på oppgavene. Dette var mer tradisjonell e-læring. Gjennom dette kurset har vi hatt uante muligheter til å leke, utforske og lære om Wiki, blogging, podcasting m.m i eget tempo.

Har registrert en brukerkonto på Chinese Pod. Hørte på et par leksjoner og gloser som ble oversatt fra kinesisk til engelsk.






Ting 19, Virtuelle verdener

Virtuelle verdener er simulert virkelighet der man omgås andre ved å opprette en avatar, dvs. en virtuell kropp eller enpersonlig figur som man bruker i enkelte dataspill, i chatteprogram på Internettog i virtuelle verdener som Second life.
Registrerte meg som bruker i Second Life og valgte utseende på min avatar om jeg forsto det riktig. Lastet opp programmet på min egen PC. Prøvde meg inn i den virtuelle verden, men dette er ikke noe for meg. Besøkte InfoIsland og har lest om World Warcraft på Wikipeda. World Warcraft er det første nettbaserte rollespillet i Warcraftserien. Det blir ingen spilling med meg, men jeg kjenner noen som er bitt av basillen.

Ting 18, Webapplikasjoner

Jeg har oppretta en konto på Zoho Writer og laget en tekst og lagt til et bilde som jeg har lagra. Dette er jeg usikker på om jeg vil ta i bruk. Logga meg på Google doc. Jeg synes det er greit å bruke tjenestene i google fordi jeg kan få teksten på norsk. Kopierte teksten fra ZohoWriter og limte den inn i Google docks. Dette er greit å vite om, fint å kunne hente fram dokumenter fra hvilken som helst maskin.

Ting 16, Mashups

http://mashupawards.com/bubble-machine/

Mashups er en nettside eller webapplikasjon som kombinerer innhold fra 2 eller flere kilder til en ny tjeneste.
Har sett på ulike mashups bl.a. "Pensumshjelperen som jeg fanti Biblioteklaboratoriet. Her kombineres pensumlister og direkte søk i diverse databaser på bakgrunn av disse.Har vært å sjekka de ulike Greasemonkey-applikasjonene fra Talis. Library ThingThing kombinerer Library thing med bibliotekenes onlinekataloger.
Har laga ei hyperkobling til en av mashupsene jeg likte, "Bubble machine"

Ting 15, Lek med bilder






Kom ei melding på bloggen min om at jeg ikke måtte ha direktekobling fra bighulab, så jeg måtte redigere denne oppgaven. En har uante muligheter for å lage plakater og redigere bilder på nettet. Klikka inn på bighulabs og lasta opp et bilde av hunden min. Fant et program "Jigsaw" som laga et puslespill av det. Laget en Warholplakat av et bilde som jeg lastet opp fra Flickr.

mandag 17. november 2008

Ting 17, Origo

Har jobbet med kurset hele formiddagen sammen med Hilde. Dette med mashup var vrient, så vi valgte å la det synke litt og ta det igjen senere.
Opprettet en egen profil på Origo, inviterte noen venner til min krets. Fikk meldinger fra Johanne mens vi jobbet. Opprettet en sone for Overhalla folkebibliotek, hvor bare vi ansatte er med foreløpig. Begge er verter. La inn arrangement og et bilde i sonen.

fredag 7. november 2008

Ting 14, Forsider eller startsider

Nå har jeg laget en personlig side på IGoogle. Det var artig. Prøvde forskjellige utgaver og jeg kommer sikkert til å utvikle og forbedre den etterhvert. Fikk lagt til nyheter, klokka,været, kartsøk, kalender m.m. Skal prøve å legge til e-posten. La til to faner. Kanskje kommer jeg til å bruke denne siden som startside.

torsdag 6. november 2008

Ting 13, Søkemotorer

Har lest om Rolley og kikket på de forhåndsdefinerte søkene som sto i oppgaven. Opprettet en egen profil i Rollyo og valgte to søkemotorer som jeg la inn i min egen søkeboks, Travel Search og Search the web. La til en søkerute i bloggen ved å bruke "Create Searchbox"-verktøyet.


onsdag 5. november 2008

Ting 12, Sosiale bokmerker

Har utforsket Delicious ved å søke på ulike bokmerker. Har forstått at det er en fin måte å arkivere temaer. Så på bl.annet på bokmerket Compact Calender Creator, snedig,-kunne få fram kalendere langt frm i tid. Var inne å kikket på noen av kommentarene fra andre som har vært inne å sett på og brukt bokmerkene. Dette med bokmerking ligner på emner som inn legges i "Favoritter". Kopierte noen av disse inn i Google bokmerker. Har blant annet et tema som heter bibliotekressurser med tagger som barnebokkritikk, biblioteksentralen, N.T fylkesbibl osv.
Laget en kobling fra populære bokmerker fra delicious til bloggen.

mandag 3. november 2008

Ting 11, LibraryThing

Laget egen Library Thing-konto. Godt at noe er på norsk. La inn 5 egne bøker i biblioteket mitt. 4 av bøkene søkte jeg opp i Deichmanske bibliotek, mens den siste søkte jeg opp i Amazon.com. Meldte meg inn i gruppen 23 ting Nord-Trøndelag. La inn en link fra LibraryThing til bloggen min.

Ting 10, Musikk

Trykk på Musikk for å komme videre til Halvdan Sivertsen Radio. Brukte den veiledningen som sto i oppgave 10 for å legge til radiostasjoner. Lasta ned rett type software som det sto.Vi valgte ut 4 artister hver som vi la i egen liste. Jeg har nå lagt til Halvdan Sivertsen Radio ved å legge til URL- adressen til feltet kobling.
Prøvde å legge til flere radiostasjoner, men fikk det ikke til.

Ting 9, Video

Etter litt eksperthjelp greide jeg å publisere en musikkvideo på bloggen min.
Fant en video på YouTube, kopierte embed-koden og limte den inn under fanen "Rediger HTML" og publiserte innlegget.

lørdag 1. november 2008

Ting 8, Podkasting

Har vært å sett på www.nrk.no/podkasting og laga en kobling fra bloggen til http://podkast.nrk.no/program/nitimen.rss Har hørt opptak fra nitimen fredag 31/10. Har sett på iTunes, men har ikke lasta den over på pc-en. Må utforske dette med podkasting litt mer.